Kinderen spelen vaker buiten als hun ouders dit belangrijk vinden

vrijdag 10 november 2023

Kinderen spelen vaker buiten als hun ouders dat heel belangrijk vinden. Ouders kunnen dus een belangrijke rol spelen als het gaat om het stimuleren van buitenspelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Kinderen van ouders die regelmatig buitenspelen ‘heel belangrijk’ vinden, spelen veel vaker (bijna) elke dag buiten en veel minder vaak maar één of twee dagen per week dan kinderen van ouders die het ‘belangrijk’ vinden.

Bron: Mulier Instituut

Meeste kinderen spelen regelmatig buiten

De meeste kinderen spelen in Nederland geregeld buiten. Iets meer dan een derde zelfs (bijna) elke dag. Eén op de twintig kinderen speelt nooit buiten.

Leeftijd en migratieachtergrond maken verschil

  • Jonge kinderen (4-7 jaar) spelen vaker buiten dan oudere kinderen (8-11 jaar).
  • Kinderen zonder migratieachtergrond of met een ‘westerse’ migratieachtergrond spelen vaker buiten dan kinderen met een ‘niet-westerse’ migratieachtergrond.
  • Het aantal jonge kinderen (4-7 jaar) en kinderen met een ‘westerse’ migratieachtergrond dat (bijna) elke dag buitenspeelt, neemt afgelopen jaren licht toe.

Data van het CBS

De data uit deze factsheet zijn gebaseerd op de Leefstijlmonitor-aanvullend van het CBS uit 2015-2021. De termen 'westers’ en ‘niet-westers’ zijn inmiddels verouderd. We gebruiken ze hier nog omdat het CBS ze in 2021 nog gebruikte.