Wijkatletiekbaan maakt atletiek mogelijk voor iedereen  

donderdag 7 december 2023

Atletiek is een enorm veelzijdige sport. Je kunt rennen, springen, slingeren en nog veel meer. Hoewel de sport dus een erg gevarieerd aanbod heeft, beschikt lang niet elk dorp of elke woonplaats over een atletiekbaan. Om dit deels op te kunnen lossen en atletiek in de wijk meer te laten leven, hebben De Atletiekunie, Kragten en ASM een atletiekbaan voor in de wijk ontwikkeld, het Athletic Skills Model. 

Tekst: Laura Vliek 

Deze wijkatletiekbaan is, in tegenstelling tot de 400 meter wedstrijdbanen, met zijn 100 meter kleinschaliger, openbaar toegankelijk en eenvoudiger in te passen in de openbare ruimte. Door deze compactere vorm is het mogelijk de voorzieningen in de wijken dicht bij de mensen te positioneren.  
  
Waar de traditionele atletiekbaan zich doorgaans op een afgesloten sportpark bevindt, is de wijkatletiekbaan voor iedere sporter, in groepsverband of individueel, bereikbaar. “Wat tevens een gezondheidsvoordeel is van deze baan is dat, wanneer je andere mensen ziet sporten, dit automatisch ook aanleiding geeft om zelf in beweging te komen: zien sporten doet sporten”, stelt Roy van Rijt, consultant buitenruimte bij Kragten. 

Athletic Skills Model 

“Verder kan het model creatief ingericht worden. Elk model heeft een traditionele renbaan om het veld heen, zodat het atletiek aspect daadwerkelijk terugkomt, maar er kunnen ook andere varianten in het model terugkomen, zoals 3 tegen 3-basketbal, beachvolleybal en urban sports. Het Athletic Skills Model faciliteert hiermee het veelzijdig bewegen.”  

Maar hoe zorg je ervoor dat het Athletic Skills Model dat je voor ogen hebt, daadwerkelijk tot zijn recht komt? Van Rijt legt uit: “De juiste locatie voor een Athletic Skills Model in de wijk wordt gevonden op basis van data. We proberen de combinatie te maken tussen zorg, onderwijs en cultuur.”  

Atletiek voor iedereen toegankelijk 

De wijkatletiekbaan maakt atletiek voor iedereen toegankelijk. “Atletiek is natuurlijk sowieso een best toegankelijke sport, omdat het zo veelzijdig is”, stelt Anke te Boekhorst van de Atletiekunie.  

“Het Athletic Skills Model zorgt ervoor dat deze sport daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk is. De wijkatletiekbaan biedt kansen om te laten zien hoe leuk en veelzijdig atletiek is. Het Athletic Skills Model is een wetenschappelijk onderbouwde visie op bewegen vanuit de schijf van 10. Deze combinatie zorgt voor een unieke wijkatletiekbaan die aansluit bij elk niveau en alle leeftijden en maakt atletiek dus haalbaar voor iedereen”, besluit Te Boekhorst.    

Dit artikel is verschenen in digizine BuitenSpelen, urban sports. Open dit magazine voor meer inspirerende artikelen.