Pedagogische klimaat of inkomsten?

donderdag 10 maart 2022

Thuis Op Straat (TOS) organiseert voor de jeugd activiteiten op pleinen en werkt zo aan een prettig en veilig speelklimaat. Regelmatig ondersteunt TOS speeltuinen, bijvoorbeeld door garant te staan voor de openstelling. Dan krijgt ook TOS te maken met de tegenstrijdige belangen waar menig speeltuin mee kampt. 

Met een olijke snoet staat hij voor mij. Het is hem alweer gelukt bij zijn moeder geld los te peuteren, ondanks een discussie over het avondeten waarvoor het al bijna tijd is. Met de munt in zijn knuist staat hij likkebaardend voor de snoepkraam in de speeltuin. Het is bijna sluitingstijd en de beheerder is druk bezig. Daarom help ik het binkie.  
 
“Voor één euro snoep”, zegt hij terwijl op zijn mondhoeken en t-shirt nog chocolade- en chipsresten zitten van de vorige ronde. Ik denk er goed aan te doen de aankoop terug te brengen naar 25 cent. Samen maken we een selectie van de vijf allerlekkerste snoepjes van de hele wereld. Tevreden vertrekt hij, inclusief het wisselgeld, naar zijn moeder.  

Ik kijk hem na met gemengde gevoelens. Educatief-pedagogisch is het verantwoord, maar uit financieel oogpunt niet. Mede dankzij de snoepkraam houdt menig speeltuin het hoofd boven water. De gemeentelijke subsidie is niet voldoende voor de huur, energiekosten, vrijwilligersvergoedingen en onderhoud. De speeltuinvereniging moet dus zelf inkomsten genereren maar aan alles wat je hiervoor inzet, kleven nadelen.  

Er komt geld binnen door entree te heffen, maar eigenlijk moet veilig en beschermd spelen toch voor alle kinderen gratis beschikbaar zijn. De speeltuin verdient aan de verkoop van snoep, ijs en limonade. Dat is echter niet de beste keuze als het om de gezonde leefstijl gaat die we de kinderen willen meegeven. De verhuur van het speeltuingebouw voor kaartavonden, feesten en partijen spekt de speeltuinkas, vooral door het schenken van alcohol. Maar ook dat schuurt met de uitgangspunten van de speeltuin als de plek waar kinderen centraal moeten staan. 

Deze spagaat is alleen op te lossen met een flinke zak geld, of door zeer creatief om te gaan met de uitgangspunten hoe je de jeugd kunt helpen om kansrijk, veilig en gezond op te groeien. Ik heb er helaas geen oplossing voor, nog niet. Ik pijnig mijn hersenen en denk na over de voors en tegens van de diverse mogelijkheden, terwijl ik ondertussen op een salmiakduit knabbel.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
peter steenbergen