Met BinK daadwerkelijk meten hoeveel kinderen buitenspelen in de gemeente

maandag 10 juni 2024

Het is lastig om op een meetbare manier te bepalen hoeveel kinderen buitenspelen in verschillende gemeenten. Daar is nu een oplossing voor. Met de nieuwe monitor Buitenspelen in Kaart (BinK) van het Mulier Instituut kan dit namelijk wel! 

Om veranderingen te volgen of verschillen tussen groepen vast te kunnen stellen, is het van belang dat buitenspelen steeds op dezelfde manier te meten en te rapporteren. Daarom heeft het Mulier Instituut de vragenlijst Buitenspelen in Kaart (BinK) ontwikkeld. In de vragenlijst is aandacht voor buitenspelen op school, op de opvang en in de vrije tijd. De verzamelde data leidt tot een 'buitenspeelindicator'. Die geeft de gemiddelde buitenspeeltijd per dag in uren en is daarmee voor onderzoekers, gemeenten en GGD'en een goed vergelijkingsmiddel met andere gemeenten of een andere periode. 

De indicator is alléén goed vergelijkingsmateriaal als iedereen de vragenlijst op dezelfde manier. Daarom heeft het Mulier Instituut een handleiding geschreven. Het is bijvoorbeeld essentieel dat iedereen dezelfde categorieën gebruikt. 

Wat ook belangrijk is, is dat de vragenlijst op dezelfde manier én hetzelfde moment wordt gebruikt. Als je buitenspelen over de tijd wilt volgen of resultaten op lokaal of landelijk niveau wilt vergelijken, is het belangrijk dat je de vragenlijst elk jaar op dezelfde momenten afneemt. De hoeveelheid buitenspelen laat per seizoen namelijk schommelingen zien. 

Meer informatie >> en directe link naar BinK