Motoriek één op de vijf kleuters zorgwekkend

donderdag 16 mei 2024

Foto: Shutterstock

Uit een studie van Slag(V)aardig blijkt dat het niet goed gesteld is met de motorische vaardigheden van kleuters.

Het onderzoek richtte zich op 1128 kinderen tussen 4 en 6 jaar oud. De twee hoofddoelen waren het beschrijven en kwantificeren van de natuurlijke motorische ontwikkeling bij kleuters, en het identificeren van ongewenste ontwikkelpatronen. De bevindingen tonen aan dat een relatief grote groep kinderen geen vanzelfsprekende gezonde motorische ontwikkeling doormaakt, wat belangrijke implicaties heeft voor vroegtijdige, gerichte interventies.

Drie regio's

De 1128 deelnemende kinderen kwamen uit drie regio’s in Nederland: Haaglanden, Groningen en Eindhoven. Hun gemiddelde leeftijd bij aanvang van het onderzoek was 5,35 jaar. De motorische competentie werd gemeten met behulp van de MQ Scan, een veelgebruikte tool in het bewegingsonderwijs waarbij kinderen een beweegbaan met verschillende onderdelen afleggen om hun motorische vaardigheid te beoordelen.

Ongewenste patronen

De resultaten onthullen maar liefst elf verschillende ontwikkelingspatronen in de motorische vaardigheid van de kinderen. Deze variëren van normaal tot fluctuerend, maar tonen ook ongewenste ontwikkelingspaden bij een aanzienlijk percentage kinderen. Bij bijna één op de vijf deelnemende kinderen (18,2%) werden ongewenste patronen in de motorische ontwikkeling vastgesteld tussen het begin van het onderzoek (T0) en de laatste meting (T2). Belangrijk om te weten is dat kinderen hier niet vanzelf overheen groeien.

Maatregelen op jonge leeftijd

Het belang van vroege en gerichte interventies wordt benadrukt door het feit dat deze groep kinderen een ongewenste ontwikkeling vertoonde. Maatregelen moeten al op jonge leeftijd worden ingezet om kinderen te ondersteunen bij het stimuleren van hun motorische ontwikkeling en negatieve gevolgen te voorkomen. Denk hierbij aan het bevorderen van bewegen, buitenspelen, lopen en fietsen, en het beperken van stilzitten. Gerichte beweeginterventies op school, bij sportverenigingen of bij kinderfysiotherapeuten kunnen hierbij helpen en aandacht besteden aan de brede motorische ontwikkeling.

MOVE24

Op 15 oktober 2024 organiseert Acquire, uitgever van Biind, MOVE24. Dit is hét event voor de beweegvriendelijke omgeving. Kijk voor meer informatie en/of aanmelden op www.move24.nl.