Tegels vluchten voor planten op plein Vakbeurs Openbare Ruimte

maandag 12 september 2022

Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de vakbeurs Mobiliteit, op 5 en 6 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt. Ieder jaar levert een andere architect een ontwerp aan en voor de editie van 2022 is dat Jeroen Marseille van Marseille Buiten. Hij komt met een ontwerp met tegels die op de vlucht slaan voor planten.

Het Plein geldt tijdens de vakbeurs als inspiratieplein, waar de bezoeker de aspecten die bij de inrichting van de openbare ruimte komen kijken in samenhang ziet met het totale beeld. Marseille beschouwt de opdracht om dit voor 2022 te ontwerpen als een ereklus. "De hele vakwereld komt naar deze beurs en Het Plein wordt als het hoogtepunt van de vakbeurs gezien. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat wij dit mogen doen."

Afwatering, hitte en circulariteit

Marseille hield rekening met bekende vakthema’s als afwatering, circulariteit, hergebruik en hoe om te gaan met de hitte en verstening. Ook de omgeving, met het plafond van de Jaarbeurs en het pad met tapijttegels eromheen als gegeven, werd meegenomen. 

"We hebben daarom een driedimensionale oplossing bedacht zodat de bezoeker toch meer de ervaring beleeft echt op een plein te staan. Het Plein is 6,5 x 22 meter met daaromheen een pad. Aan dat pad staan de stands van de deelnemers aan Het Plein. Er is ook een verhoging bedacht en wanneer je daarop staat, kijk je over de stands heen. Daarnaast is water een onderdeel van Het Plein, daar kun je in de perceptie spannende dingen mee doen", legt Marseille uit.

Uitdagen van de bezoeker

"Bij een willekeurig plein denkt men vaak aan de basic 30x30 tegel, het oermateriaal voor pleinen. Ik dacht: wat gebeurt er nou als we gebruikte tegels als het ware opduwen vanuit de zijkanten? Er ontstaan een soort randen waarop je kunt zitten, de tegels zelf geven hergebruik weer, door de bolling heb je een uitzicht over de beursvloer én deze kan gebruikt worden om water vanaf te laten stromen."

"Zo vraag je iets van de bezoeker; klim er maar op, ontdek het maar. En er ontstaat een andere perceptie van de ruimte. Dat is wat wij als ontwerpers ook doen: met plannen probeer je vaak de perceptie van mensen te beïnvloeden door de ingreep die je doet. Door het gebruik van de anonieme, hergebruikte 30x30 tegel drukt niemand z’n stempel op dit plein. Het is een plein van en voor iedereen."

Tegels bieden ruimte aan beplanting

Als je van de voorkant naar de achterkant van het inspiratieplein loopt, dan verplaats je je van de oude naar de nieuwe wereld, met minder steen en meer groen. In het ontwerp van Marseille lijken de tegels aan de achterkant te ontsnappen en ruimte te bieden aan beplanting. “Dat is een gek beeld, een beeld waar je een foto van maakt en dat tegelijkertijd de synergie tussen de verharding en de beplanting weergeeft. Je kunt erin zien dat de beplanting de verharding wegdrukt en de ruimte overneemt,“ licht Marseille toe. “En het schept een beeld dat alle thema’s van Het Plein in zich heeft: leefbaarheid, duurzaamheid, circulariteit en innovatie."

Het Plein is een initiatief van meerdere bedrijven, in aanbod complementair, die zich bezighouden met de inrichting van openbare ruimten, zoals pleinen. Het Plein is ontstaan in 2017. Deelnemers van Het Plein zijn: DDC Heinenoord, De Enk Groen en Golf, SmitsRinsma (oprichter), Van de Moortel, METTEN Stein+Design, Rots Maatwerk (oprichter), Aquaco, TreeBuilders, Furns en ecoDynamic.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
foto plein vor

Meer artikelen met dit thema

rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

BOERplay introduceert nieuwe speeltoestellenlijn Grensverleggend spelen "Little Explorer"

26 jun 2023

BOERplay is enthousiast om de lancering van de nieuwste productlijn aan te kondigen: 'Little Explorer'. Deze…

Lees verder »
foto cover BuitenSpelen 1 2023
descriptionArtikel

Lees nu het magazine 'Ruimte voor Spelen'

13 apr 2023

In het nieuwste nummer van BuitenSpelen, laten we verschillende mensen aan het woord over het thema van dit…

Lees verder »
rererer
descriptionArtikel

Tweede editie Circulaire Openbare Ruimte Congres in Rotterdam 

5 apr 2023
Op 14 en 15 juni organiseren Acquire en de gemeente Rotterdam de tweede editie van het congres Circulaire Openbare…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

SamenSpeelNetwerk-bijeenkomst: recht op spelen voor alle kinderen!

10 feb 2023
"Hoe gaan jullie zorgen dat iedereen kan meespelen?", vroeg kinderambassadeur Pauline de deelnemers tijdens de…
Lees verder »
wrwewe
descriptionArtikel

Is dit rechtvaardig?

1 feb 2023
Een veel te klein schoolplein, waar kinderen zich verdringen om een plekje. Met aangrenzend een riante Kiss &…
Lees verder »

Spelen, sporten en ontmoeten aan de Roevoeterstraat in Amersfoort

23 jan 2023

De gemeente Amersfoort is druk bezig met de renovatie van diverse speelplekken. Daarbij wordt onder meer…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

’Innoveer met ons mee en kies voor het meest duurzame kunstgras ter wereld!’

17 jan 2023

“KSP werkt in 2030 volledig circulair. Alles wat we  maken, of het nu onderhoud is, aanleg of renovatie van…

Lees verder »