BOERplay vertaalt circulariteit naar de praktijk

donderdag 7 april 2022

“Onze kernactiviteit is het ontwerpen en realiseren van duurzame en uitdagende speelplekken. We richten de openbare ruimte in voor de gebruikers van vandaag, maar ook van morgen. Om speelplekken te realiseren zijn grondstoffen nodig. Grondstofprijzen worden steeds kostbaarder en schaarser. Al jaren zijn we doende om afval te reduceren en materialen waar mogelijk her te gebruiken. Wanneer we een speelplek inrichten kijken we eerst hoe we de bestaande speeltoestellen van de speelplek kunnen hergebruiken door deze slim te integreren in het nieuwe ontwerp.” 

Hergebruik onderdelen  
“Is dit niet mogelijk, dan kijken we of we modules en/of onderdelen van de bestaande toestellen kunnen hergebruiken in de nieuwe speeltoestellen, speelaanleidingen of anders. We kunnen inmiddels diverse voorbeelden laten zien, omdat we zelf (modulair) ontwerpen en samenstellen in onze eigen productie in Nieuwendijk (NB). Dankzij onze modulariteit kunnen we onze toestellen makkelijk aanpassen en kunnen we onderdelen en materialen eenvoudig uitwisselen.  

We hebben veel voorbeelden van hergebruik van glijbanen in het ontwerp van een nieuw speeltoestel. Het hergebruik van glijbanen bij natuurspeeltuin Buitenwereld in Houten viel zo in de smaak bij een kinderjury dat we in 2019 de eerste Circulair Spelen Award ontvingen. 

Modulariteit impliceert ook dat onderdelen en modules in geval van schade en/of slijtage, makkelijk kunnen worden gerepareerd, vervangen en daarna hergebruikt of gerecycled. Zo drukken we de life-cycle-costs en verlengen we de levensduur.” 

Upcyclen van materialen 
“Daarnaast kijken we of we andere aanwezige materialen kunnen hergebruiken. Het zogenaamde aanbod gestuurd ontwerpen. We inventariseren welke materialen vrijkomen en gebruiken deze zoveel mogelijk in nieuwe ontwerpen, eventueel in een andere functie. Denk hierbij aan 30×30 tegels als zitmeubel voor een buitenklas, een tribune of scheidingswand. Een gesloten grondbalans met hergebruik van de grond als helling met talud. Of een insectenhotel uit restmateriaal.” 

Gerecycled kunststof 
“In ca. 60% van onze speeltoestellen passen we gerecycled plastic toe. Begin jaren tachtig waren we het eerste bedrijf ter wereld dat speeltoestellen fabriceerde van gerecycled kunststof. Het gevolg van innovatief denken. Een van onze leveranciers die gerecycled kunststof producten maakte, wilde zijn afzet vergroten. Hij was dan ook op zoek naar nieuwe toepassingen voor dit product. We zagen potentie in dit materiaal en onze productontwerpers gingen meteen aan de slag. Zo ontstond het eerste volledige kunststof speeltoestel, een Jungle Play.  

Gerecycled kunststof heeft zich in de afgelopen 20 jaar bewezen als duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ter illustratie; in Sliedrecht hebben we in 2021 een speeltoestel, dat we 2002 speciaal voor deze plek hebben ontworpen, gerenoveerd. Het betreffende toestel kan nu weer probleemloos 20 jaar mee. Oude kunststof speeltoestellen geven we graag een nieuw leven. Daarom lanceren we medio 2022 de derde generatie kunststof speeltoestellen, Basic Play Rocks. Meer dan 80% van dit programma is gemaakt van gerecycled kunststof.  

Dit programma kenmerkt zich door torens met een vloerhoogte van 2 meter en uitdagende klim- klauter functies en een eigentijdse uitstraling. Om ook deze toestellen in de toekomst eenvoudig te kunnen recyclen, passen we, anders dan de vloerhoogtes doen vermoeden, geen staal versterkte kunststof palen toe.”  

Ook geïnteresseerd in het circulair ontwerpen van je speelplek? Neem dan contact met ons op of ga naar www.boerplay.com. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
houten buitenwereld boerplay

Jungle Play, vervaardigd van gerecycled kunststof

Meer artikelen met dit thema

rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
rererer
descriptionArtikel

Tweede editie Circulaire Openbare Ruimte Congres in Rotterdam 

5 apr 2023
Op 14 en 15 juni organiseren Acquire en de gemeente Rotterdam de tweede editie van het congres Circulaire Openbare…
Lees verder »
foto plein vor
descriptionArtikel

Tegels vluchten voor planten op plein Vakbeurs Openbare Ruimte

12 sep 2022

Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de…

Lees verder »
duurzaamheidscheck
descriptionArtikel

Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!

4 jul 2022

Natuurlijke, circulaire, speelplekken…

Lees verder »
rico bakker foto
descriptionArtikel

‘Slechte ideeën om patronen te doorbreken’

9 jun 2022

Rico Bakker verzorgt tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni zijn keynote: ‘De kracht van een…

Lees verder »
circulaire openbare ruimte
descriptionArtikel

'We willen graag aanjager zijn van een circulaire economie'

7 jun 2022

De gemeente Almere is de gastheer van het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni. Rutger Ekhart …

Lees verder »
cecile van oppen
descriptionArtikel

Cécile van Oppen tweede keynote Circulaire Openbare Ruimte Congres

31 mei 2022

Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, komt…

Lees verder »
coverfoto ksp
descriptionArtikel

"Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren"

19 mei 2022

KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-…

Lees verder »